Nehnuteľnosti, reality, realitná inzercia zdarma

Reality Park - sieť realitných portálov, reality predaj, nehnuteľnosti kúpa, predaj, prenájom. domy, pozemky, byty, chaty, objekty z celého Slovenska.
  • Pozemky

    Pozemky

    Stavebné pozemky, Rekreačné pozemky, Záhrady
  • Garáže

    Garáže

    Samostatné garáže, Garážové objekty

Nové realitné inzeráty

Trombeho stena je systém využívajúci nepriamy solárny zisk. Nie je veľmi bežný, no je skvelým príkladom toho, ako využiť tepelné hmoty a vlastnosti zasklenia na dosiahnutie tepelnej pohody. Solárne fotovoltaické panely si už našli svoje miesto na trhu, no pre vás s nižším rozpočtom to môže byť skvelá inšpirácia, ako zužitkovať slnečnú energiu a znížiť výdavky za vykurovanie. Tento príklad je určený každému z vás, kto sa zaoberá staviteľstvom, architektúrou, alebo vlastníte chatku, terasu, či sa chystáte rekonštruovať objekt.
Trombeho stena sa skladá z muriva s vyššou schopnosťou kumulovať teplo a hlavne z tmavej farby s vysokou tepelnou absorpciou. V podstate medzerou medzi stenou a izolačným sklom vytvárame malý skleník. Slnečné svetlo je zachytené v pasci a nemôže sa od múru odraziť do vonkajšieho prostredia.

Taktiež sa dá priestor zväčšiť a získať presklenú terasu, či zimnú záhradu. Pozor ale na množstvo rastlín, ktoré by mohli tienením znehodnotiť slnečný zisk.
Trombeho steny a solárny komín

Trombeho steny sú určené na pasívne vykurovanie. Nevyžadujú si takmer žiadnu údržbu (okrem umytia okna). Zväčšením priestoru získate vyhrievanú terasu a interiér je pohodlnejší, ako pri tradičnom vykurovaní, pretože teplé steny vyvárajú ideálnu tepelnú pohodu.

Trombeho stena sa skladá z 20-40 cm hrubého muriva a 2-15 cm medzerou medzi sklom. Teplo uložené v stene sa vyžaruje do miestnosti 8-10 hodín po západe slnka. Sklo zabraňuje úniku späť do vonkajšieho prostredia.
Trombeho steny a solárny komín

Konvekčné vykurovanie Trombeho stenou

Okrem sálavého tepla je dobré využiť aj prúdenie vzduchu. Otvory hore a dole zabezpečujú účinnú výmenu tepla a dopĺňajú sálavé vykurovanie- Otvory musia byť ovládateľné, aby sa zabránilo regresnému prúdeniu a ochladeniu miestnosti. Otvory by sa mali na noc uzavrieť. Mechanicky, či automatizovane. Na pohon cirkulácie vzduchu sa dá pokojne použiť aj elektrická solárna ventilácia, napájaná solárnym panelom. Získate tak efektívnejšie prúdenie s nulovými nárokmi na energiu

Automatický solárny vetrací systém s 5W kryštalickým panelom.


Efektívne zasklenie s jednosmerným infračerveným filtrom
Trombeho steny a solárny komín

Toto je už vyššia matematika, ale je dobré ju spomenúť. Sklo môžete opatriť spektrálne selektívnym povrchom (fóliou), ktorá v nízkych teplotách účinne zabráni teplu ujsť cez sklo späť von. Jednosmerný filter funguje podobne ako zrkadlo, cez ktoré z jednej strany vidieť a v druhej vidíte svoj odraz, no dovnútra odráža len neviditeľné infračervené spektrum.

Čo v horúcom lete?

Aby sa zabránilo prehriatiu interiéru, riešenie je pomerne jednoduché. Strechu opatrite previsom, ktorý zabráni slnku zahriať stenu v lete, kedy sa pohybuje vyššie na horizonte a naopak v zime, keď putuje po oblohe nižšie, plní svoju úlohu. Samozrejme myslite aj na zhrňovacie rolety, či žalúzie.
Trombeho steny a solárny komín

Slnečná zimná obývačka
Trombeho steny a solárny komín

Kombináciu zaskleného priestoru a zväčšenia povrchu s tmavým náterom získate viac absorbčnej plochy. Dômyselný ovládaný systém konvekcie (prúdenia) zas zabezpečí pohodlie a vaša spálňa v noci nevychladne.

Solárny komín = klimatizácia zadarmo
Solárny komín = klimatizácia zadarmo

Počas teplých období vám môže Trombeho stena vyrobiť klimatizáciu úplne zadarmo. Rovnaký princíp prúdenia, ktorý vás zohrieva v zime, vám môže v horúcich dňoch spríjemniť pobyt v miestnosti bez potreby drahej elektrickej klimatizácie. Postarajú sa o to otvory umiestnené na správnych miestach. Horúci vzduch doslova vytiahne z miestnosti teplo nasávaním vlažného vzduchu z tienenej strany domu, alebo z pivnice. Obrázok vám napovie všetko.


Zdroj: www.ecoprodukt.sk